Atjar Tjampur

(Ingemaakte gezuurde groente)

Benodigdheden

  • Gesneden spercieboontjes of snijboontjes.
  • Gesneden worteltjes.
  • Gesneden witte kool.
  • Taugé.
  • Gesneden komkommer.
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 kemerienoten.
  • 2 theelepeltjes koenjit (soort safraan)
  • 1 thelepel djahépoeder of liever en stukje verse djahéknol (soort gember)
  • 1 theelepeltje sambal of 2 verse lomboks.
  • Kopje azijn en wat water.
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • Zout en suiker naar smaak.

Bereiding

  • De groenten moeten goed klein gesneden en gewassen zijn.
  • De knoflook, kemerienoten, koenjit, djahé en sambal goed fijnwrijven op een oelekan.
  • Eventuele verse lombok en de verse djahé in zijn geheel gebruiken.
  • De bumbus (specerijen) fruiten in wat slaolie. Niet bruin laten worden.
  • Daarna water, azijn, sereh, zout en suiker toevoegen.
  • Steeds proeven, want dit gerecht moet zuurzoet zijn.
  • Hierin de groenten gaar laten worden, maar niet al te zacht koken ongeveer 15 minuten.
  • De groenten af laten koelen en koud opdienen.
  • Je kunt deze groenten goed bewaren in een afgesloten plastic bakje.

Smakelijk eten.