Sambal Goreng Kering

(Heet gekruid en gefruit, droog gebakken frietjes)

Benodigdheden

  • 1 zakje frietjes
  • ½ tempé
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lepeltje sambal
  • 1 lepeltje zout
  • 1 theelepeltje trassie
  • 3 eetlepels assam
  • 2 grote lepels basterd suiker (gula djawa)
  • 1 stuk sereh
  • 1 laos
  • paar blaadjes daun salam
  • kopje water

 Bereiding

  • 2 teentjes knoflook en de ui heel fijn snipperen en fruiten in wat boter tot het bruin is geworden.
  • De tempé heel fijn snijden en bruin bakken in slaolie
  • In een wadjan wat slaolie doen en hierin fruiten:
    • de gefruite uien en knoflook
    • 1 lepeltje sambal, zout, trassi, veel assam, de bruine basterd suiker
    • een beetje water toevoegen en op laten koken
    • de stengel sereh, de blaadjes daun salam erbij doen
    • de frietjes en de gebakken tempe erdoorheen roeren totdat het gerecht helemaal droog is.
  • Goed roeren, anders bakt het aan.

Dit gerecht is eveneens een bijgerecht voor de rijsttafel, waarvan niet teveel van gegeten wordt.

Smakelijk eten